A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

текстови 9


Милева Марић-Ајнштајн

Због велике конкуренције која данас влада у свету новинарства, одлучили смо да се унапредимо и уведемо прву трач рубрику! Као што сте приметили, прва жртва није већ одавно међу живима, па не може ни да нас тужи, што је и био битан критеријум избора. Такође је и јако позната нашој јавности, и прилично контраверзна – наиме постоје неке приче да је у ствари ОНА измислила оно познато E = mc2 а да је господин Ајнштајн у ствари искоришћавао, малтретирао итд. Није што је наша, већ што је сигурно била паметнија, лепша, пожртвованија, ...

 
Дугме за осмех на лицу

Сви смо гледали филм Такси у ком онај суманути Француз вози Сталонеа кроз Марсеј и у једном тренутку претиче ТГВ (за неупућене, брзе пруге Француске). Сви смо се питали како, да ли и наши обични аутомобили то могу! Могу, уз помоћ једног обичног, чак смешног гаса!

Систем се зове НИТРО! Шта је нитро, како ради?

 
Историја „мајмунчета“

Прича о овом симпатичном симболу, који је своју праву популарност стекао развојем информатичког друштва, не почиње настанком првих рачунара и рачунарских мрежа. Она сеже далеко у прошлост, и његова историја почиње негде око шестог или седмог века нове ере.

Верује се да је симбол, сличан данашњем „ет“, настао као плод лењости латинских свештеника, преписивача књига. Они су у покушају да праве што мање потеза пером њиме заменили латинску реч „ад“ (ad), која значи ка, према, стопивши кукицу на а и продуживши је у усправну црту на латиничном слову d.

 
Имена Сунца

Сунце је централна звезда сунчевог система. Енергија и гравитација Сунца су јако битни за многе процесе у сунчевом систему, као на пример, кружење планета, комета, температура на површини планета... Сунце саджи 99,8 укупне масе сунчевог система. Спада у специјалну класу звезда Г2В. Г2 значи да је приплижна температура на њеној површини око 5780К и да је беле боје,  која се, због преламања у атмосвери, чини на Земљи белом.

 
Још увек без доброг наслова

Књига не може да убије. Осим ако у питању није, рецимо, Гајтонова Физиологија, бачена Вам на главу с дванаестог спрата, или рецимо дела Константина Филозофа, али с друге стране, све је то врло индивидуално, да не кажем релативно. Неко воли кекс, неко чоколаду.

Као неко ко прочита месечно више књига него што просечна особа има бубрега решила сам да напишем пар редака о занимљивом, опуштајућем, модерном штиву за читање, а с обзиром да сам простим запажањем дошла до закључка да сам са две-три књиге недељно изнад просека годишњег броја прочитаних књига већине људи, некако дајем себи за право да се ставим у улогу критичара и саветодавца.

 
<< Старт < Претходни 1 2 3 4 Следећи > Крај >>

Страна 2 од 4
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack