A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

Како освојити Београд? PDF Штампа Ел. пошта
Оцена корисника: / 9
ЛошеНајбоље 

Топчидерско језеро
Топчидерско језеро

У Београду постоји много начина да се испуни једно слободно поподне. Може се одгледати неки добар филм (додуше чешће на неком фестивалу него на редовном репертоару). Да не бисте остали шворц после три пројекције (још ако купујете и кокице!), свратите уторком у Ster cinemas (тржни центар Делта сити, Нови Београд ) и уз индекс купите карту за 150 дин. Предности овог биоскопа нису само велики екрани, високо постављена седишта (тако да можете да гледате филм иако неки двометраш баш изабере да седне испред вас), одлично озвучење итд., већ и могућност да гледате две или више пројекција по цени једне. Само треба да шмугнете у неку од суседних пет сала, а да вас обезбеђење које дежура на главном улазу не примети. Верујте, уопште није тешко. Мање гламурозан, али врло приступачан биоскоп (100 –120 дин.) се налази у оквиру ДКСГ-а (Дом Културе Студентски Град). Додуше, тамо филмови стижу са закашњењем од пар месеци у односу на редован репертоар.

Уместо у затвореном простору, поподне се може провести и у шетњи старим делом Београда, рецимо Земуном. Ако после обиласка Гардоша и куле Сибињанина Јанка огладните, а огладнећете сигурно, наставите да шетате. Када код старог Меркатора скренете десно ка Земунском кеју, придружите се гужви испред неугледног црвеног киоска и за 140 дин. пробајте најбољи шиш-ћевап у граду! Ако преферирате роштиљање са друштвом – шумарци Кошутњака, Звездара парк, чак и излет на Авалу су примамљиве опције, а на Аду треба само да понесете месо и ћумур – роштиљ опрема за излетнике се већ налази тамо.

Осим што је рај за роштиљџије, Ада је центар спортских дешавања - терени за кошарку, голф, тенис, бициклистичке стазе, стена за слободно пењање, банџи (око 30 евра)... На макишкој страни можете да се опробате у скијању на води – ако имате 800 динара и довољно ентузијазма да вас не обесхрабри то што ћете од сат времена уплаћеног скијања 52 минута провести пливајући око даске, са све појасом за спасавање. Али кад једном савладате вештину, уживање на дасци вредеће сваку пару. Прошле године је на Ади отворен први Авантура парк у Србији. У крошњама дрвећа на висини од око 10 м можете се забавити и опробати у преласку преко разноврсних платформи, висећих мостова, гелендера, греда и разних других препрека, помоћу опреме која је укључена у цену од 800 дин. (50% попуста ако ти је рођендан) . Добра забава, најчешће за мушко друштво је симулација ратног окршаја са пушкама напуњеним бојом која излази под притиском (и може озбиљно повредити противника, из искуства!) – такозвани пејнтбол. Пејнтбол терени осим на Ади, постоје и у блоку 44 (спортски центар Арена), а ако немате своју екипу, можете се учланити у њихов клуб. Са већим друштвом можете се упутити и на куглање у СЦ Пинки у Земуну или Делта сити, ако сте баш при парама. У близини Београда налази се и Аутокомерц картинг центар, тачније са десне стране аутопута који од аеродрома води ка граду. Стаза је дугачка 803 м, широка 8 м, има 18 кривина и осветљена је и за ноћне вожње. Сезона траје, од марта до октобра, сваког дана осим понедељка. Телефон за информације је 063/325-733. Ако сте љубитељ било ког спорта, без проблема ћете наћи то што тражите. На пример, на хиподрому се организују часови јахања. За десет часова треба издвојити 3.000 дин.

Београд је сувише велики да би се могао сагледати и истражити са свих страна. Осим ако га не посматрате из ваздуха. У том слушају довољно је ставити 100–150 евра (само) у џеп и прошетати до спортског аеродрома Лисичји јарак (Зрењанински пут, 14 км до центра града). Тамо се можете определити за скок падобраном, у тандему са инструктором или разгледати град са висине 60–500 метара, летећи моторним змајем, такође са инструктором (063/8384-087, www.airzak.co.rs). Да бисте летели без инструктора, морате прво платити обуку (а то је тек папрено!). За параглајдинг, који је можда један од најлепших (и најсигурнијих) видова летења, ЈАТ организује обуку (063/353-177). Ако сте ипак за лаганију вожњу са мање адреналина за 8.500 дин гледаћете панораму Београда у друштву и из балона, чак и са 1.000 м надморске висине (064/8220-408, www.balonservis.rs).

Ботаничка башта
Ботаничка башта

Премда је узбудљивије и лепше посматрати свет из ваздуха, подједнако је занимљиво истражити Београд копненим или воденим путевима. Јахтинг клуб Кеј организује дневна и ноћна крстарења Дунавом и Савом са или без ручка/вечере и музике. Цена је 350 динара, вожња траје два сата, а током пловидбе моћи ћете и да пробате одлично „Земунско” пиво из њихове мале пиваре. Више информација на 064/8251-103 или www.klubkej.com. За оне који не воле да лутају и сналазе се сами обилазећи непозната места, Туристичка организација Београд (ТОБ, Македонска 5, тел. 3343-460) има устаљене туре. Једна од најлепших је обилазак Великог Ратног острва, заштићеног природног добра, у пратњи водича. Поласци су сваке суботе са пристаништа на Дунавском кеју, испред хотела Југославија, а резервације на горепоменути телефон су обавезне. Слична атмосфера влада у Ботаничкој башти Јевремовац у Таковској 43. Башта је скоро реновирана, и представља праву малу оазу мира и зеленила у центру града.

Обиласци ових и других знаменитости Београда, уз пратњу водича, су бесплатни и традиционално су део програма културне манифестације Дани европске баштине, која се одржава с јесени. Тада ћете, између осталог, моћи да обиђете комплекс краљевских дворова наших династија, ташмајданске пећине и лагуме у Карађорђевој улици. Додуше, да бисте видели лагуме који су сазидани још у време старих Римљана довољно је да посетите винарију у Карађорђевој која је смештена у истим. Осим добре музике, још боље атмосфере и одличног вина, које није ни тако скупо, одушевиће вас камени сводови, мрачни ходници и хладан пећински ваздух. Тренутно, много је ближа манифестација Дани Београда (16–19. априла) која ће имати сличан пратећи програм, али чији је централни догађај 22. београдски маратон. Чак и ако немате снаге да рекреације ради истрчите бар 5 км трке задовољства, штета је да не искористите затворене улице Новог Београда и Старог Града и провозате се који круг на бициклу (бар да се разбистре мисли од колоквијума који су у току).

Једна од многобројних изложби у Ноћи музеја.
Једна од многобројних изложби у Ноћи музеја.

Један од најпосећенијих културних догађаја се ближи – Ноћ музеја се ове године одржава 20. маја на преко 50 локација у Београду. Иако музеји нису претерано занимљиви студентима, поставке које су за ту ноћ изабране, привлаче велику пажњу. Од изложбе вина, оружја.. концерaта, обиласка Римског бунара на Калемегдану (који је иначе затворен за јавност) па све до оптичких варки, пројекција филмова итд. можда је најпривлачнија чињеница да ћете за само једну ноћ обићи велики број градских знаменитости и за симболичну цену (200–300 дин.) имати слободан приступ стециштима културе, науке и забаве. Изложба коју не треба пропустити је стална поставка Народне банке Србије . Ако не стигнете да је обиђете у току Ноћи музеја, посетите је било којим радним даном у раним поподневним часовима и осим што ћете видети све новчанице које су биле у оптицају на овим просторима, златне полуге и фалсификован новац, Народна Банка ће одштампати новчаницу са вашим ликом и поклониће вам је. Она нема тржишну вредност, али је леп сувенир.

Београд има много тога да понуди ономе ко део свог времена понуди њему. Зато је штета да се ретки и драгоцени тренуци слободног времена проведу, као што се углавном и проводе, испред неког од бројних екрана у ближој околини. Кад нам је већ све на дохват руке…

Невена Шапоњић

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack