A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

Десет бројева Генератора

Историја

 

   Историја Генератора досеже сад већ давну 1994. годину када је у оквиру Студентске уније Електротехничког факултета основан часопис под именом ''Отпорник''. У то време, ''Отпорник'' је био скроман лист штампан на једном листу А4 формата. Временом је лагано напредовао, да би 2003. године на иницијативу Ивана Јованова - Вање и Владимира Орлића - Чегија постао прави часопис са већим бројем страна и великим бројем ауторских текстова.

   У периоду 2003-2005. године излазе три броја. ''Отпорнићари'', како су себе називали чланови редакције, трудили су се да овај лист буде разонода свим студентима Електротехничког факултета и да својом креативношћу, духовитошћу и илустрацијама унесу извесну дозу позитивне енергије међу колегама студентима.

 

   Током 2005. године направљена је повећа пауза у излажењу часописа, да би децембра 2005. популарни Отпорник променио издавача и постао званични часопис Електротехничког факултета. Сходно томе, промењено је и име у данашњи ''Генератор'', који ни по чему није другачији од Отпорника осим у имену и главном и одговорном уреднику. Нови главни и одговорни уредник постаје Владимир Орлић - Чеги, а Раде Божовић постаје уредник. Редакција је остала иста, начин и препознатљив стил писања се задржао и до пролећа 2007. године излази пет бројева Генератора.

   Тада Генератор долази вероватно у највећу кризу у својој историји. Највећи део редакције је дошао до дипломе или је надомак исте и часопис нема ко да преузме. У септембру 2007. Бранка Тешановић и Саша Здравковић одлучују да преузму кормило Генератора и да у наредној школској години направе нову редакцију која би их од наредне године наследила. Током школске 2007/2008 године успевају да доведу неколико младих људи који геометријском прогресијом доводе још више младих људи и сви они заједно успевају да издају још четири изузетно квалитетна броја.

   У априлу редакција бира уреднике за наредну школску годину и то Владимира Капора за главног и одговорног уредника и Игора Лукића за уредника који, кроз израду деветог броја Генератора, полако преузимају кормило припремајући се за предстојећу школску 2008/2009 годину. Уколико ово читате то значи да су успешно наставили са радом :)

О Генератору

   Генератор је часопис студената електротехнике и за учешће тј писање текстова у њему, потребна је само добра воља. Текстове могу писати сви студенти како Електротехничког тако и било ког другог факултета. Претежно је забавног карактера, али простора има и за факултетске теме, занимљиве интервјуе итд.

   У оквиру Генератора ради се и специјализовани додатак за бруцоше популарно назван ''Бруцко''. Бруцко се припрема и дели бруцошима првог дана наставе и у њему се могу наћи информације о свему што бруцоше прво интересује па тако, на пример, могу сазнати како и на који начин се вади повластица за превоз, како се остварује и користи право на мензу, који су то обавезни и изборни предмети итд.

   Од ове године, редакција се одлучила да Бруцка знатно прошири и да пред сваки важан догађај издаје посебно издање Бруцка који би се бавио детаљно свим актуелним проблемима на које наилазе бруцоши. Тако су (за сада) настала два додатка и то ''Бруцко бира изборне предмете'' и ''Бруцко пријављује колоквијуме'' који самим својим називом објашњавају шта они заправо имају за циљ. Ових наставака ће бити још у наредном периоду, а крајем године овај пројекат би требало да доживи своју круну, али отом потом. 

   Генератор, такође, веома успешно сарађује са другим студентским и нестудентским организацијама, како на факултету тако и ван њега. Од многобројних сарадњи издвајамо сарадњу са порталом Студентски свет (http://www.studentskisvet.com/), Студентском унијом ЕТФ-а при организацији Електријаде, Истек ЛК Београд при организацији Сајма послова JobFair, Црвеним крстом (хуманитарне акције) са Омладином Јазаса и многим другим.

Будућност

   Као и сви, тако и ми желимо да напредујемо. Трудићемо се да одржимо тренутну сарадњу са свима са којима тренутно сарађујемо и да исту проширимо на друге факултете и организације, трудићемо се да будемо још бољи, квалитетнији и читанији, да одржимо и повећамо углед који наш часопис већ сада има. Такође, тренутна редакција тежиће ка томе да Генератор добије званични број за серијске публикације ISSN (International Standard Serial Number) који ће нашем часопису дати бар за један ниво већу озбиљност и квалитет.

   То би укратко био наш Генератор. Ово је десети јубиларни број који представља заокружење једне приче, једне епохе Генератора и почетак друге, надамо се још боље и још успешније.

 

Срдачно,

Владимир Капор

Главни и одговорни уредник

 

 

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack