A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

Интервју са Ивом Штрљић

 

   У потрази за занимљивом личношћу коју бисмо могли да вам представимо, изашли смо изван зграде факултета (што не значи да на факултету нема занимљивих личности :) ) и тако трагајући наишли на једну врло интересантну девојку. Зашто је интересантна?

   Па због много тога... она је глумица, водитељка, манекенка, она глуми заљубљену секретарицу, стриптизету, љубавницу, она пише поезију и прозу... да скратимо, она је Ива Штрљић.

Кажи нам ко је Ива Штрљић?

   Не волим да причам о себи. Више волим да други примете ко сам ја, да они кажу колико њима прија оно што ја јесам, а ја се трудим да будем природна и искрена. Међутим, то морам да смањим, јер мислим да искреност, нажалост, не доноси велики профит јер је ово време фолираната и често можемо бити другачије схваћени од онога како мислимо да јесмо.

Зову те ''женски Валтер''...

   Тај надимак је произашао из тога што сам ја током академије играла у скоро сваком студентском филму па је један мој пријатељ, који је студирао режију, рекао да сам ја Бата Живојиновић наше академије по броју снимљених студентских филмова, па је онда из тога некако временом произашао тај надимак ''женски Валтер''.

Шта те мотивише да се бавиш глумом?

   То је пре свега нешто што сам највише желела, а мислим да се у животу морате трудити да испуните своје снове, тако да ме је та моја жеља мотивисала да у томе успем. Мислим да се у животу морате радовати ономе што радите, а ја не бих могла да се бавим ниједном другом професијом јер се онда не бих радовала, не бих била задовољна, позитивна, насмејана и све оно што мислим да ја јесам.

Да ли мислиш да је упорност нешто што неко треба да има да би остварио своје снове?

   Упорност се наравно увек исплати и у послу и у односу са људима и у љубави и мислим да они који олако одустану имају много мање шансе да било шта постигну па су самим тим мање задовољни. Упорност не значи ићи главом кроз зид не обраћајући пажњу на околности у којима се налазиш. Бити упоран је најважнија ствар која те подстиче да нешто постигнеш, али је важно бити интелигентно упоран, што значи да имаш у виду околности кроз које мораш да прођеш да би стигао до циља.

У послу којим се ти бавиш колико је потребно бити безобразно упоран?

   Не постоји безобразна упорност. Све што радиш, радиш са стилом. Можда ће неко бити шармантно безобразно упоран, а неко неваспитан. Навијам за шармантну упорност која понекад може да се третира као безобразна, али битно је да све радиш са шармом, да то није ружно и да другима није непријатно.

Ко на крају више профитира? Шармантни или неваспитани?

   Нажалост, у последње време примећујем да се добро васпитање код нас не рангира онако како би требало и пуно ми се пута догодило да сам пропустила неку велику шансу зато што је неко био безобразан.

Да ли је истина да глумци бирају улоге које највише личе њима самима?

   Код мене то није случај. Мислим да до сада нисам ниједном добила такву улогу, што не значи да не бих волела. У сваком случају, улога која не личи на тебе је интересантнија за оживљавање и велики је изазов. Теже је одиграти такву улогу, али кад је добро одиграш, знаш да си урадио велику ствар и будеш веома задовољан. Интересантно је да у таквим улогама откриваш те неке нове људе у себи, а ниси ни знао да постоје. Мислим да није много забавно играти улоге које много личе на тебе, при чему глумце који играју такве улоге не сматрам нимало лошим, али сматрам да добар глумац треба да покаже шта све може да одглуми.

 

Да ли то значи да су Ива са телевизије и Ива у стварности две потпуно различите особе?

   Кад глумим, кад сам у некој улози онда сам сасвим другачија, али када водим неку емисију или када сам гост у некој емисији онда сам то баш ја.

Како бираш улоге?

   На самом почетку (на академији) ништа не одбијаш јер ти је стало да те људи примете да много радиш и то је сасвим нормално. Сада одбијам нешто што је веома мало и што мислим да би много више обрадовало некога ко је на почетку него мене. Ја ћу увек прихватити улогу где мислим да ћу моћи највише од себе да дам јер мислим да на тај начин нећу изневерити ни себе ни људе са којима сарађујем. Са таквим ставом ће ти људи са којима радим бити задовољнији и срећнији, а самим тим и ја са њима.

Позориште, серија или филм?

   Не могу да одговорим на то питање јер не умем. Битно је да је улога добра и да је добра шанса, било да је филм или позориште.

Шта сматраш највећим успехом у животу?

   Мислим да ћу ти на такво питање много боље одговорити када се будемо срели за неких 20 година. Успешним људима сматрам оне који, поред тога што су много тога урадили у послу, имају успешну и чврсту породицу, нарочито у мојој професији где је то веома тешко и незгодно. Ако то будем успела да урадим онда ћу се осећати као комплетна личност.

Бавила си се водитељством...

   Да. Веома волим водитељски посао и када ми се укаже прва следећа добра прилика, прихватићу је.  Додатни мотив за то ми дају људи који ме срећу на улици и питају зашто више не водим јутарњи програм. То значи да се некоме то свиђало и да постоје они којима недостајем.

Како ти је успевало да устајеш тако рано и да у емисијама будеш расположена и насмејана?

   Устајала сам у 4 сата, емисија је почињала у 7, а мени иначе није никада проблем да устанем оног момента када зазвони телефон, па макар то било и у 4 ујутру. Никада ми ништа није тешко када неког или нешто волим, а водитељски посао сам веома волела тако да ми је устајање у 4 сата било задовољство.

Да ли постоји неко у твом љубавном животу?

   Увек постоји неко ко ме интригира, али и кад сам с неким не волим да се то зна и превише прича о томе.

Како гледаш на то што се у јавности стално шпекулише о томе?

   Када се неко бави професијом као што је моја, то је некако саставни део живота. То није најпријатнија ствар, али живот чине пријатне и непријатне ствари и ако мом партнеру тако нешто смета никада га не бих изложила тако нечему.

Шта да пренесем колегама, на шта ''пада'' Ива?

   Значи, има заинтересованих на ЕТФ-у? (смех). ''Падам'' на мушкарце са ставом, они који имају изграђену личност, мушкарци који су способни и који су постигли нешто у животу. Мада све је то генерализација. Свака ситуација је ситуација за себе и онај ко се потруди да допре до мене сазнаће шта ја то желим.

Романтика?

   Шта значи романтика? За мене није романтика да ми мушкарац чита песме. Не дај Боже! За мене је романтика кад је мушкарац конкретан, има став, када зна шта хоће, кад је директан и храбар, тј. све што је мужевно је за мене романтично.

Када ти неко каже ЕТФ, на шта те то прво асоцира?

   ''Јао то су ови што су увек знали добро математику'' (смех). Зато што сам ја тотално другачија и не знам да ли сам икада сама успела да урадим задатак из математике и физике.

Пратиш ли савремене технологије или си више за доба црно-белих телевизора?

   Веома сам брз тип и волим да видим када све напредује. Немам никакву одбојност према савременим технологијама, али не разумем се много у све то и рецимо, када купим нов телефон треба ми доста времена да савладам технику коришћења. У сваком случају волим када видим да све напредује јер мислим да нам иновације само олакшавају живот.

Како се сналазиш у кухињи?

   Умем добро да кувам, али за друштво. Не волим сама себи да кувам јер ми то није занимљиво, мада искрено немам рерну, јер ми није потребна (смех).

Волиш ли да излазиш?

   Ја сам од оних људи који имају унутрашњи немир и који мисле да ће пропустити нешто битно уколико не изађу из куће. Све више увиђам да је то добро, јер упознаш много људи. Такође, од неких људи се може доста научити нарочито у мом послу и то је начин за напредовање. Мислим да је веома важно бити присутан на свим дешавањима јер се баш тада догађају битне ствари. Нисам од оних који седе код куће и чекају да им телефон позвони, јер тако неће никад зазвонити.

Да ли постоји нешто што би поручила ЕТФ-овцима?

   Па поздрави их пуно (смех). Не знам шта бих поручила некоме ко се бави толико другачијом професијом од моје, али реци им да им се дивим што су имали петицу из математике (смех).

Хвала на разговору.

   Нема на чему.

 

 

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack