A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

JobFair 08 – Kreiraj svoju budućnost!

 

   Четврти сајам послова за студенте и дипломце техничко-технолошких факултета „JobFair 08 – Kreiraj svoju budućnost!“ одржан је већ традиционално првог понедељка и уторка новембра, у згради техничких факултета (зграда Грађевинског факултета, а ту су још и Електротехнички и Архитектонски факултет).

    Присуствовало је педесет и седам компанија, прикупљено око две и по хиљаде биографија... чему све то? О детаљима нам говори Никола Сологуб, координатор за информационе технологије овогодишњег Сајма и члан редакције Генератора, па смо извукли ексклузивне информације. 

Генератор: Очекивали смо особу одговорну за односе са медијима. Откуд ти?

Никола Сологуб: :) Иако је Сајам завршен, наш део посла још није, па смо сви у гужви. Неки уграбише пар дана одмора, неки увелико раде на припремама саме завршнице читаве приче. Дражен Драшковић, координатор за односе са медијима ми је дао зелено светло, будите без бриге :) 

Г: Помињемо координаторе. Шта они у ствари раде? Колико их има? Колика је плата?

НС: Цела прича сајма JobFair се мени веома свидела управо због тих детаља. То је одлична прилика да се покажу извесне способности појединаца, уједно и да се увежбају бројне технике које су доста тражене у компанијама које запошљавају: Тим билдинг, Фасилитација, Пројект менаџмент, софт скилс... Сам борд сајма JobFair иницијално је сачињен од осам чланова, координатора следећих тимова: Односи са јавношћу и медијима (PR – Public Relations), Односи са компанијама (FR – Fund Raising), Информационе технологије (IT), Публикације, Логистика и Финансије. Уз ове тимове, у борду је било двоје главних организатора Сајма. Дакле, ту је било нас осморо, али смо константно имали помоћ и подршку прошлогодишњих организатора Сајма. 

Г: Плата?

НС: Мора ли све да се наплати? JobFair је пројекат непрофитних студентских организација EESTEC i BEST и сви до једног радимо на волонтерској основи. Дакле, „pro bono“. Међутим, искуство које стичемо немерљиво је, јер заиста имамо један пројекат на коме се интензивно ради шест месеци и током кога се видно побољшају вештине. JobFair је, поред тога, једно феноменално дружење. Били су организовани роштиљи, мотивациони викенд и слична дешавања за најактивније организаторе Сајма.

 

Г: Дакле, блеја?

НС: Управо се на таквим неформалним скуповима долазило до најплодоноснијих решења, било у ФР или ПР кампањи или у налажењу решења неког проблема у ИТ сектору. Такође, веома је добро што се људи зближе, упознају, опусте, друже... Показало се ефикасним, јер даљи рад боље функционише. Предложио бих и Генератору сличне акције :) 

Г: Хвала, имаћемо то у виду :) Никола, реци нам шта је био задатак твог тима, колико људи је учествовало, шта си ти научио?

НС: Да не бих премотавао касету и пуштао је по хиљадити пут причом „мисија, визија, циљ“ о ИТ тиму ћу открити корисничко име и шифру :) 

Г: :)

НС: ...имали смо фине задатке који су прилично изван онога што се учи на факултету. Углавном су се задаци базирали на веб технологијама, били су ту различити сервери, различите базе података, различите фронтенд и бекенд технологије, мрежа... Конкретни задаци били су креирање и одржавање база података за интерне потребе Сајма, попут ФР и ПР база, затим рад на веб презентацији, мејлинг листама, делом и у ПР кампањи везаној за интернет. Посебно бих истакао постављање мреже за време Сајма и наравно рад на бази биографија. Учествовало је двадесетак људи, од којих неки и даље учествују :) 

Г: Зашто је база биографија толико посебна?

НС: У овом тренутку ми одбројавамо до две-и-по-хиљадите биографије у бази. Све те биографије биће дистрибуиране компанијама учесницама Сајма. Свака од тих компанија, да би уопште учествовала на сајму JobFair, мора да испуни један једноставан услов – да запошљава људе одговарајућег профила, у нашем случају техничког или технолошког. На самом Сајму, колико ја знам, нико није одмах почео да ради, али су заказани интервјуи и кадар је већ у овом тренутку запошљен. То је невероватно брзо, јер је прошло само десетак дана од првог контакта до запошљења. Међутим, не требају свим компанијама одмах-сада-одмах кадрови, или не дођу сви људи на Сајам, не препозна компанија у том тренутку прави кадар и ту улази у игру наша база биографија. Она се дистрибуира компанијама, те они могу током читаве године да пронађу у њој људство које јој је од интереса. 

Г: Колико људи се запосли преко сајма JobFair?

НС: Рецимо, прошле године се запослило неких осам до десет процената особа које су оставиле у бази своју биографију. Ове године имамо више биографија, више компанија, па верујемо да ће и проценат бити већи и да ћемо цифру повећати на две стотине и педесет до три стотине запослених. На жалост, ми немамо тачан број запослених, управо због тога што компаније могу да запосле људе и током године. Морам поменути и то, да је десетак компанија учествовало на JobFair не кроз експонирање на Сајму, већ само захтевајући базу биографија, што говори о њиховој заинтересованости за базу. 

Г: Можемо ли да гвирнемо у статистику? Хајде Пера Петровић да се запосли преко везе!

НС: Најпре бих то „преко везе“ елиминисао из пословног речника озбиљних компанија које запошљавају. Тако се, да се разумемо, можете упослити код комшије који држи СТР, за компанију је потребна препорука. Слажем се да се то своди приближно исто, али не и потпуно. У успешној компанији се напорно ради, па ће рецимо поменути Пера сам показати колико је способан за изазов који је прихватио „преко везе“ већ у току прве радне недеље. У већини случајева, већ на „добар дан“ се види да ли човек има радног искуства и колико је то искуство. Наша база биографија не фаворизује никога! Што се статистике тиче могу вам рећи да је половина људи из наше базе завршило неки од факултета, највише Електротехнички па ФОН, Грађевински, Саобраћајни, Архитектонски, ТМФ. О квалитету базе говори и гомила биографија са просеком изнад 9.5, што никако не треба да обесхрабри људе, јер свакако компаније гледају и рад на пројектима, радно искуство итд. 

Г: Има ли студената нижих година? Хоће ли њих неко запослити?

НС: Наравно да их има, база је отворена за све, тако да има и људи из других градова, јер на Сајму учествују и компаније које баш те људе траже. Оно што бих још истакао, јесте то да није сврха сајма JobFair само запошљавање. Веома нам је битно да се преко нашег сајма оствари контакт са жељеном компанијом. Компаније поред запошљавања нуде још и стручне праксе, рад на неком пројекту, израде дипломских радова, усавршавања. Чак и волонтирањем студент или дипломац може показати компанији колико му је стало до рада у њој и колико вреди и тиме стећи поменуту препоруку, тј „везу“. 

Г: Имаш ли ти неку препоруку после овог Сајма?

НС: На Сајму нисам стигао ни са ким да ступим у контакт мимо ствари директно везаних за сам JobFair. „Не ради нам интернет!“, „Када ће наша презентација?“ и сличне ствари. Наравно да се надам да сам остао упамћен од стране појединих компанија и да ће ме се сетити уколико будем конкурисао код њих за посао. Више бих акцентовао искуство које сам стекао. 

Г: Конкретно?

НС: Конкретно, на првом месту гомила појмова и њихова демистификација из једне сфере бизниса, почевши од самог борда па надаље. Не бих сада да их набрајам, писаћу посебан текст о томе :) Друга конкретна ствар јесте примена доброг дела тих правила и наравно тимски рад који је данас императив како у свету информационих технологија, тако и у целокупном бизнису. 

Г: Како онда неко може доћи до неке од позиција?

НС: Како JobFair организују локални огранци Европских удружења студената ЕЕЅТЕС (енгл. Electrical Engineering STudents' European assoCiation) и ВЕЅТ (енгл. Board of European Students of Technology) учешће могу имати сви чланови неке од ових организација. Да би неко био координатор одређеног тима, мора се показати кроз волонтирање у овим организацијама. Бордови ових организација, заједно са бордом прошлогодишњег Сајма уз консултације искусних чланова организација изгласају борд сајма ЈobFair. Иако то звучи мало компликовано, у суштини је врло једноставно, битно је само да сте одговорна особа и да се тако докажете у организацијама, како би вам могла бити поверена једна таква одговорност. 

Г: ЕЕЅТЕС и ВЕЅТ организују још нешто или само JobFair?

НС: Само JobFair :) Шалим се, наравно. Ове две организације супер функционишу и JobFair је само један наш заједнички пројекат, додуше, највећи. Поред тога, ове организације имају доста размена, радионица, стручних предавања, тренинга. Препознате су код компанија јер поред Сајма, успешно сарађујемо са многима од њих током читаве године. Рецимо, велики ИТ догађај, који се сматра највећим на Балкану, има нашу техничку подршку. Могућност путовања и похађања семинара, радионица и тренинга у иностранству, по веома приступачним ценама, уз дружење са колегама из читаве Европе, затим угостити колеге и бити један од најпожељнијих домаћина? Не могу описати задовољство и искуство стечено кроз рад у овим организацијама! 

Г: Хоћу и ја!!! Дај неки линк?

НС: www.jobfair.rs, http://eestec.etf.rs, www.best.org.rs

 

 

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack