A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

1. децембар - светски дан борбе против сиде

 

   Први децембар је 1988. године први пут проглашен Светским даном борбе против ХИВ/СИДЕ. Иницијатива је покренута од Светске здравствене организације (World Health Organization) на самиту министара здравља из више земаља света. Касније, 1997. године, ово је званично подржано заједничким програмом Уједињених нација за ХИВ/СИДУ, односно под покровитељством УНАИДС-а основана је Светска АИДС кампања (World Aids Campaign).

   Према статистичким подацима УНАИДС-а, данас у свету има 33,2 милиона људи који живе са ХИВ/АИДС-ом. Од откривања па до сада од ове болести је умрло 30 милиона људи. У Србији је од 1985. па до краја прошле године регистровано 2 200 ХИВ позитивних особа, од којих је 1 398 већ оболело од сиде, а 923 умрло. Данас у Србији живи 1 213 са ХИВ-ом. Ови подаци су непотпуни јер код људи не постоји навика и свест да се тестирају. По подацима од прошле године у Србији се тестирало само 48 000.

   Без обзира на ове застрашујуће чињенице, све више се чини да међу људима, а нарочито млађом популацијом, не постоји права свест о овом проблему. Зато се првог децембра организују кампање светских размера у које су укључене организације из целог света како би се проширила постојећа свест о ХИВ/СИДИ. Такође се велики акценат ставља на превенцију која је главни кључ у решавању било ког, па и овог проблема.

 

   Веома битан и неизоставан циљ Светског дана борбе против сиде, је пружање глобалне моралне и материјалне помоћи људима који живе и боре се са ХИВ/АИДС-ом и њиховим породицама. Један од светски прихваћених гестова је дистрибуција и промоција Црвене трачице. Људи широм света носе ову трачицу са леве стране поред срца и тиме исказују своју солидарност уједињују се у заједничкој борби против ове смртоносне болести. Основан је и фонд чији је лого Црвена трачица који прикупља новац за даље научно лекарско истраживање у овој области и који такође дистрибуира ове трачице са циљем да се прошири свест код људи.

   Светска АИДС кампања сваке године спроводи низ акција и пројеката који се реализују првог децембра. Ова година је јубиларна, а тема “Лидерство” је иста као и прошле године, јер циљ да светски лидери и Владе широм света преузму одговорност за своја обећања у пољу ХИВ/СИДА, још увек није остварен. Сходно томе овогодишњи светски слоган гласиће “Зауставите АИДС. Одржите обећање“, а у Србији “Мој избор: Користим кондом. Прихватам другачије од себе. “ 

   Као и претходних година, Омладина ЈАЗАС-а и ове године спроводи низ манифестација поводом 1. децембра, а у све наше активности су укључени млади људи. Иако више не постоје ризичне групе, статистике ипак кажу да су млади најрањивија популација, јер се сваки дан у свету ХИВ-ом зарази 7 000 младих од 15 до 24 године. Може се рећи за ову чињеницу да је заиста поражавајућа али и такође она може да представља мотив и јак разлог за промене. Млади су ти које прво треба укључити у решавање овог проблема. Они пре свега могу допринети томе тако што ће да воде рачуна о свом понашању и неће себе стављати у ризик. 

   Сходно томе у безбедно понашање које има везе са сексом је:

      •Љубљење, чак и француски пољубац

        •Мажење, масирање, додиривање

        •Лежање поред друге особе, грљење

      •Мастурбирање

        •Упражњавање сигурног секса који подразумева правилну употребу кондома.

   Млади су будућност. У њима се налази највећи потенцијал човечанства и жеље за променама и напретком. Треба их само усмерити ка правом путу. Уколико скрену, биће изгубљени, а тај ризик не сме да постоји. Јер коме ће онда овај свет да остане?

 

Јовић Јулијана, 19год.

Старији едукатор

 Омладине ЈАЗАС-а

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack