A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

Curriculum Vitae

 

   ЦВ (радна биографија) је ваша улазница за посао. ЦВ је ваш први контакт са послодавцем, те је стога од велике важности како изгледа и каквог је садржаја. Њиме треба да убедите вашег потенцијалног послодавца да вас позове на интервју. Веома је битно да се ваш ЦВ издваја из гомиле других.

   Сликовито описано, ЦВ има функцију рекламе. Ваше рекламе која ће вашег послодавца навести да вас позове на разговор. Као што нас реклама за неки производ наводи да га купимо или не, тако и ЦВ има ту улогу. Но, оног тренутка кад је ЦВ послат, а ваш потенцијални послодавац вас позвао на разговор, ЦВ постаје потпуно небитан у целој причи. Колико год био добар, следећа ствар у којој се морате добро показати је лични наступ. Дакле, од старе славе се не живи, те слободно можете заборавити на све симпатије које сте побрали својим сјајним ЦВ-ем и почети мислити о томе како послодавца импресионирати у директном контакту.

Формат ЦВ-а

   Не постоји универзалан образац за писање ЦВ-а. Постоји више начина да информације о себи преточите у своју радну биографију. Од свих могућих начина да напишете свој ЦВ, два су најзаступљенија: слободни стил и функционални стил.

   Слободни стил ЦВ-а је све мање у употреби, јер је застарео и јако га је тешко добро написати, осим ако нисте виртоуз писане речи. Он се пише у форми текста, без јасно раздвојених функционалних целина.

   Функционални ЦВ се такође пише слободним стилом, али хронолошким редом, са јасно раздвојеним функционалним областима: радним искуством, образовањем, личним информацијама, знањем страних језика и сл.

   Последњих неколико година је све више у употреби Европска форма ЦВ-а. Она је направљена у форми шаблона који само треба да попуните, те је стога много лакша за коришћење. Осим тога, овај ЦВ је лакше читати, што је веома битно за вашег потенцијалног послодавца. Постоји неколико образаца за ову врсту ЦВ-а. Овакав ЦВ даје хронолошки приказ вашег образовања, радног искуства, личних података, знања и вештина, прегледан је и лако се чита. Стога моја препорука иде овој врсти ЦВ-а.

Европска форма ЦВ-а

   Европска форма ЦВа садржи ставке релевантне за ваш профил, уређене по устаљеном редоследу. Овакав ЦВ садржи следеће ставке:

 о    Личне информације

о    Радно искуство

о    Образовање и едукација

о    Личне особине

о    Знање страних језика

о    Организационе вештине

о    Техничка знања и вештине

о    Остала знања, вештине и интересовања

о    Возачка дозвола

о    Додатне информације

о    Анекси – додаци

Грешке приликом писања ЦВ-а

Споменућу неке, не тако честе грешке које се јављају прилико израде ЦВ-а.

Родбина

Није потребно писати имена и занимање родитеља! Запитајте се шта бисте Ви помислили да неко то наводи у апликацији за посао. Оно што можете јесте навести име једног од родитеља, због разликовања уколико постоји велики број апликација, те постоји могућност да се појаве две исте комбинације имена и презимена.

Браћа и сестре – небитно за Ваш ангажман у предузећу, а може да подсећа на покушавање повезивања са послодавцем путем родбинских веза.

Основна школа

Оно што није потребно наглашавати је сигурно основно образовање. Подразумева се да сте завршили основну школу, уколико сте уписали средњу школу. Сувишно је напомињати да је просек оцена непотребан, као и похвале за примерно владање. Уколико сте завршили факултет, сви ови горенаведени подаци су сувишни – наведите своје успехе у току факултетског школовања. Што се тиче успеха из средње школе и са факултета треба их навести само уколико вам је просечна оцена била већа од 8 на факултету, односно 4 у средњој школи.

Оцена дипломског рада

Искуство говори да је значајна просечна оцена коју сте остварили у току студија. Дипломски испит је један, завршни испит, који је на већини факултета (где постоји) углавном про-форме стога није потребно наводити оцену коју сте остварили. Ипак, 30 испита много више говори о Вашем успеху, а наводите га само уколико је оцена висока.

 Језици

Уколико наводите језике које говорите, урадите то тако да оцените своје способности. Без овога податак није потпун.

Немачки – говорим (5), читам (5), пишем (5)

оцене од 1 до 5, где је 5 највећа

Контакт

Битно је да напишете тачан број телефона како би могли послодавци да вас контактирају. Што се тиче Е-маил адреса, погодно је да садрже ваше име и презиме и да не личе на нешто овакво: Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели .

Хоби

Код писања хобија зависи за који посао аплицирате. Моја је препорука да ову ставку изоставите јер неки послодавци могу сматрати да вам то може одвлачити сувише времена. Али рецимо да је добро у неким случајевима написати да рекреативно играте са друштвом фудбал или кошарку јер то показује да сте тимски играч, тенис да сте борбени, ако се бавите јогом то изоставите јер хипи занимања могу да вам смање шансе за запослење.

Прилагођавање ЦВ-а

Веома је важно да свој ЦВ прилагодите предузећу у коме аплицирате за посао. Сазнајте историјат тог предузећа, чиме се баве, које способности и вештине се цене и траже, покушајте да сазнате нешто о свом потенцијално послодавцу шта је то што највише цени и очекује од својих запослених и онда, сходно томе, прилагодите свој ЦВ тако што ћете неке податке у себи додати или евентуално изоставити из свог ЦВа.

Пример исправно написаног ЦВ-а


 

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack