A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack

ФБ страница

СУЕТФ

Мали ЕП о подгојеном енергетичару и његовој ТЕРЕКТАНИ

 

   Недавно током стандардне дневне дозе сурфовања, пажња ми се предала пред новим чедом свемогуће компаније Google - „Project 10 to the 100“ (www.project10tothe100.com). Идеја пројекта је да у виду отвореног конкурса генерише што већи број потенцијалних иновација које би помогле и олакшале живот што већем броју људи широм глобуса.

   Надахнут својим електро-инжењерским позивом као и вештинама и знаностима стечених током ЕТФ-овања, али пре свега инспирисан бројем нула у цифри која фигурише као награда за најгениозније предлоге, покушао сам да ставим себе на тест и дам доказ оправданости мог школовања о трошку буџета. Постојање категорије која је потраживала идеју о генерисању јефтине, чисте и сигурне енергије додатно је подстакла моје енергетичарске хормоне стечене током студирања који су кренули да ме дрмају и узбуђују моје младе и наивне енергетичарске синапсе. Будући да је ово један од, без претеривања, кључних задатака човечанства реално се нисам обазирао на своје шансе већ сам применио оптимистички приступ према којем бих био искрено задовољан било чиме што би се могло окарактерисати оригиналном иновацијом из моје фришко стечене струке. Менталне смицалице умеју да буду поприлично забавне нарочито кад сте у ситуацији да своје мождане вијуге и не можете боље да упослите, рецимо током џогинга. Дакле, да резимирамо шта тренутно имамо. Једног подгојеног ЕТФ-овца, његове мисли уперене на генерисање киловат часова (чисто, јефтино и сигурно) у тренуцима килавог трчања, а у домету много других лепршавих џогера, бициклиста, набилдованих позера и... ПИИИНГ!

 

   Сећате се сви култног цртаћа „Нинџа корњаче“ и подземне јазбине злоћа Шредера и Кранга који у недостатку енергије приморавају своје мутанте Рокстедија и Бебопа да верглају импровизоване динамо бицикле како би обезбедили напајање за компјутере. Е сад замислите гомилу мутираних брадавичастих прасића како верглају... мислим да схватате идеју. Ипак бих се вратио на људски дуал јер Рокстеди и Беобоп то баш нису радили својевољно, а дуалност ЕТФ-овца са Крангом иако блиска не пије воду јер будимо реални, Донатело је закон. Уз малу модификацију значајног броја справа за вежбање људску жељу за фитнесом, здравим живљењем и вежбањем ПИИИНГ би могао да синусоида киловате чисто, јефтино и наравно да не заборавимо сигурно.

   Невероватно је колико сам био у могућности да након прве замисли видим могућности, варијанти и комбинација везаних за ТЕРЕКТАНУ - Теретану за генерисање електричне енергије.

   Попут Тесле и његове приче о имагинацији рада обртног поља и асинхроног мотора (неки ово тумаче као халуцинацију ума услед трчања и недостатка кисеоника), све је било ту, од мотора, инвертора, батерија, уређаја итд. Услед силине задовољства чак сам измислио и јединицу 1 ЉС (људска снага) = 75W. Суочавање са истином о оригиналности продукта мог мозга у условима смањене видљивости разума враћају нас на свемогући сајт компаније Google у чији search engine куцам кључ „human power gym generating electric power“. Резултати око 97 800 за око 0,2 секунде. ЕЕЕ наздравље! Наравно да је већ измишљено имплементирано и да вергла. По цену да будем прозван плагијантом, где ћете боље место од ГЕНЕРАТОРА да макар концептуално опишем несуђени ми патент.

   Не толико комерцијано и широко распрострањено овакве теретане ипак постоје и раде али су и даље у фази развоја, тестирања и ширења глобалне идеје. У питању су специјално опремљени објекти, теретане, који користе модификоване справе за вежбање као мултифункционалне направе у виду генератора за генерисање електричне енергије и справе за класичан фитнес. Прва оваква Теректана (везао сам се за овај назив) реализована је у Хонг Конгу под називом „Human-Powered Gyms“ у склопу познатог ланца теретана Калифорнија Фитнес. Иако скромних перформанси у погледу капацитета снаге концепт пропагира одржив, чист и јефтин начин убирања енергије на старомодан начин употребом људске снаге. Чињеница је да појединац вежбајући троши већи део калорија претварајући их у топлоту док на механички рад оде између 50 и 100 Wh што зависи од физичке спремности оног који вежба. Теректана у Хонг Конгу поседује справе у виду бициклова и крос-тренинг справа које се користе за потребе напајање сопственог осветљења теретане. Недавно отворена теретано овог типа из Портланда „The Green Microgym“ је отишла корак даље са намером да све своје енергетске потребе у крајњој варијанти подмирује из електричне енергије генерисане управо на помињан начин. За сад им полази за руком да напајају око 25% укупних потреба. Према сведочењу тренера мотивисаност рекреативаца када вежбају у групи свесни да тиме обезбеђују чисту енергију је огромна као и задовољство вођено сазнањем да заслугом њиховог вежбања обезбеђују светлост и музику у простору где вежбају. У различитим концептима користи се и једносмерна и наизменична струја као и принцип конверзије снаге људског вежбања у топлоту за санитарну воду. Процењује се да једна особа има потенцијал да ода, са једним сатом вежбања, дневну снагу у просеку од 50W, годишње око 18,2 kWh енергије што је еквивалент 4 380 литара CO2 одатих у атмосферу годишње за њено конвенционално генерисање. Неки груби прорачуни процењују да уколико би све теретане у САД биле доследно трансформисане у ефикасне Теректане, да би се на тај начин обезбедило напајање 120 000 домаћинстава што чини осредњи град. Идеја иако далеко од комерцијалне примене значајно би имала веће шансе уколико би произвођачи тренинг справа пристали на модификације постојећих у циљу додавања мини генератора и уређаја енергетске електронике као и власника постојећих теретана које би добиле на техничкој комплексности. Међутим, евидентан је тренд развоја вођен принципима одрживог развоја и зелене енергије који на сваки начин покушава да смањи штетну емисију. Овде имамо брак макар два општекорисна ефекта што га чини перспективним кандидатом за напредак.

   Инжењерија у бити представља не само пуко занимање већ позив. Тај позив нам казује да се удубљујемо у проблематику савременог друштва и преузимамо акције које ће нас сутра одвести у напреднији свет и који ће милионима обезбедити квалитетнији живот. Стога, сви морамо допустити елементе луцидности и домишљатости да нас воде у непознате правце имагинације како бисмо евентуално открили нове начине и нове путеве ка том циљу. Овог пута Google ће остати тежи пар милиона новчаних јединица, али нек се чувају, већ следеће недеље поново идем на џогинг. Дотле замисао о ТЕРЕКТАНИ ће ме испуњавати задовољством кад већ џепове није успела.

 

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack